9 Şubat 2022 Çarşamba

 



ZİYA GÖKALP MÜZESİ -DİYARBAKIR

Milletini tanı, ümmetini tanı medeniyetini tanı!

İnsanlardan uzak olmakla beraber, insaniyetten uzak değilim.

İşini bil, aşını bil, eşini bil!





KISA HAYAT ÖYKÜSÜ

Tam adı Mehmet Ziya Gökalp, 23 Mart 1875’te Diyarbakır’da doğdu. Babası yerel bir gazetede çalışan memurdu. Eğitimine Diyarbakır’da başladı. Amcasından geleneksel İslam ilimlerini öğrendi. 18 yaşında intihara teşebbüs etti. Bir yıl sonra 1995’te İstanbul’a gitti. Buradaki öğretimi sırasında İbrahim Temo ve İshak Sükûti ile ilişki kurdu. Jön Türkler’ den etkilendi. İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne katıldı. 25 Ekim 1924’te İstanbul’da yaşamını yitirdi.










MÜZE İLE İLGİLİ BİLGİLER

Ziya Gökalp Evi, Ahmet caddesi, Gökalp Sokak’ta yer alır. 19. Yüzyılda inşa edilmiş Diyarbakır sivil mimari örneklerinin en güzel eserlerindendir. Diyarbakır yapılarına göre farklı özellikler arz eden bu ev merkezi avlu etrafında sıralanmış 3 kanattan oluşmaktadır. Bu kanatlar zemin+tek katlı olarak inşa edilmiştir. Diyarbakır evlerinde bulunan havuz bu evde, avlunun ortasına konulmayıp, eyvan içine yerleştirerek farklı bir mimari düzen benimsenmiştir. Harem ve Selamlık bölümlerden oluşmaktadır. 1824 yılında Ziya Gökalp’in ailesine intikal eden evde Ziya Gökalp 1876 yılında doğmuştur. 23 Mart 1956 tarihinde evin harem bölümü İl Özel İdaresince, selamlık bölümü ise Belediye tarafından kamulaştırılmış harem bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Ziya Gökalp Müzesi olarak düzenlenerek ziyarete açılmıştır. 19. Yüzyıl başında siyah bazalt taşı kullanılarak inşa edilmiştir. Yazarın kişisel eşyaları ve belgelerinden oluşan koleksiyonlar ile etnografik eser sergilenmektedir.



ANNE SEVGİSİ (Ziya GÖKALP)

Anneye karşı gelmeyelim,

Nergis çiçeği gibi,

Ne güzel kokarlar,

Ellerinde çiçek çok güzel durur.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ – İSTANBUL Şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz, insanı insana ancak şiir sevdirir. Ben böyleyim işte. Kad...