9 Şubat 2022 Çarşamba



SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ – İSTANBUL


Şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz, insanı insana ancak şiir sevdirir.

Ben böyleyim işte. Kaderimi unutmak için sanki kedersizmişim gibi yaparım.

Doğru, yalnız hayal ile geçiniyorum; ben yalnız hayal kuruyorum.





KISA HAYAT ÖYKÜSÜ

23 Kasım 1906’da Adapazarı’nda dünyaya geldi. ilköğrenimini Adapazarı Rehber-i Terakki Mektebi'nde yaptı. iki yıl Adapazarı İdadisi’nde öğrenim gördü. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ailesi İstanbul’a yerleşince İstanbul Sultanisi’ne girdi. Onuncu sınıfta bir öğretmene yapılan şaka yüzünden sınıfı dağıtılınca Bursa Erkek Lisesi'ne geçti, 1928’de buradan mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde bir süre eğitim gördü. İstanbul’da 11 Mayıs 1954’te 48 yaşında sirozdan yaşamını yitirdi.









MÜZE İLE İLGİLİ BİLGİLER

Yazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırlarsının izlerini taşıyan nice eşya ve belgeyi ziyaretçileriyle buluşturan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, ilk olarak 22 Ağustos 1959 tarihinde açıldı. 1964 yılından itibaren Darüşşafaka cemiyeti'nin sorumluluğunda yoluna devam eden Müze, açıldığı günden bu yana ülkemizin en fazla ziyaret edilen müze evlerinden biri oldu. Darüşşafaka Cemiyeti tarafından 2009 yılında güçlendirme, restorasyon ve konservasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Müze, 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilenmiş yüzü ve Çağdaş müzecilik anlayışla yeniden konuklarını ağırlamaya başladı. Okurlarını, Sait Faik'in yazınsal ve ruhsal dünyasında büyüleyici bir yolculuğa çıkaran müze ev, yazarım vasiyeti doğrultusunda ücretsiz olarak hizmet veriliyor. Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nde sergilenen eserler arasında usta yazarın lise diploması ile nüfus cüzdanı da bulunuyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ – İSTANBUL Şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz, insanı insana ancak şiir sevdirir. Ben böyleyim işte. Kad...